Vi lagde en information op vores hjemmeside den 19. og 23.november omkring de initiativer, vi havde iværksat indtil da for at afbøde de værste virkninger af efterårets oversvømmelsessituation. Status er nu, at hele drænsystemet omkring Øreflippen er blevet tjekket igennem. Ligesom efterårets regnmængder og oversvømmelser heldigvis også er langsomt aftagende.

Der har fra flere medlemmer været udtrykt kritik af bestyrelsens indsats på området, hvilket vi må afvise. Der skal i imidlertid ikke herske tvivl om, at Grundejerforeningens bestyrelse deler mange grundejeres store frustrationer over de oversvømmerser, som den voldsomme nedbør i oktober og november 2023, har bragt mange grundejere i. Desværre er året 2023 blevet det år, hvor der historisk set er faldet mest regn i Danmark, hvilket mange steder i Danmark har resulteret i omfattende oversvømmelser. Dette er kommet bag på alle myndigheder og beslutningstagere – og selvfølgelig også på Gaasehage Grundejerforenings bestyrelse.

Sommerhusgrundene på Gaasehage er alle bygget oven på gammel havbund, og har alle dage været udsat for en høj grundvandsstand i så tæt afstand fra havet. Desværre tog man ikke helt hensyn hertil, da grundene blev udstykket i 60- og 70´erne. Der blev anlagt et nødtørftigt drænsystem, som kun delvis dækkede grunde omkring Øreflippen.

Som vi tidligere har skrevet, så kan bestyrelsen selvfølgelig ikke påtage sig et særskilt ansvar for dette. Grundejerforeningen har imidlertid i tidernes morgen påtaget sig opgaven med at tilse og vedligeholde drænsystemet i lighed med vejene. Det fremgår indirekte af vedtægterne, at det er bestyrelsens opgave på medlemmernes vegne, at varetage ”vedligeholdelse, renholdelse og rydning af veje, fællesarealer samt vedligeholdelse af vand, el og kloakledninger og lignende foranstaltninger.” (Vedtægternes §5), samt de beslutninger, som generalforsamlingen som ”den højeste myndighed i alle foreningens anliggender” (Vedtægternes §6) til enhver tid måtte pålægge den at udføre. Bestyrelsen aflægger i sin beretning ved den årlige generalforsamling rapport om sin virksomhed.

Både vedligeholdelse af veje, dræn (som i øvrigt ikke nævnes udtrykkeligt i vedtægternes §5) og andre opgaver har bestyrelsen og generalforsamlingen i tidens løb accepteret, at der må findes et passende niveau m.h.t. omfang og omkostninger. Hvad vejene angår ville en ny og dyr asfaltvej selvfølgelig være optimal. Men generalforsamlingen har ikke desto mindre år efter år godkendt, at bestyrelsen overholder sine forpligtelser ved at udbedre de huller, som den bliver opmærksom på. Og noget tilsvarende er tilfældet, hvad angår drænsystemet, hvor man helt åbenlyst har accepteret, at bestyrelsens forpligtelser er overholdt, når det vand, som er løbet til i drænsystemet, er blevet pumpet bort. Dette er ikke tidligere blevet anfægtet, ej heller på den sidste generalforsamlingen 2. juni 2023, hvor drænsituationen blev drøftet under punktet Eventuelt.

Selvom bestyrelsen havde iværksat ekstraordinære foranstaltninger udover, hvad der har været praksis og hvad der har været besluttet på generalforsamlinger, så er det slet heller ikke givet, at en ændret praksis ville have forhindret oversvømmelserne som følge af regnen i oktober og november. Der var tale om usædvanlig store mængder nedbør, ligesom der var områder på Gaasehage (og mange andre steder), som ikke tidligere havde oplevet problemer, hvor der nu stod meget vand.

Den situation kan bestyrelsen selvfølgelig ikke påtage sig et særskilt ansvar for. Det er vigtigt at pointere, at da bestyrelsen midt i november blev opmærksom på problemets omfang, blev der reageret resolut. Ved en stor personlig indsats fra flere af bestyrelsens medlemmer (langt mere end hvad der normalt hører ind under begrebet ”bestyrelsesarbejde”) blev der først etablere en ekstra pumpe, dernæst en omfattende gennemgang og ekstraordinær gennemskylning af hele drænsystemet. Det har i den forbindelse lykkeligvis kunnet konstateres, at drænsystemet overalt er intakt og hele tiden har været det. Det er således ikke drænsystemets forfatning, men regnmængden, som har forårsaget problemerne. Bestyrelsen har i samme periode måttet agere for at sikre drænets udløb i havet, som på et tidspunkt var blevet blokeret af usædvanlig store mængder tang, som var skyllet op på stranden og ind i røret. Lige nu kører begge pumper kontinuerligt og i døgndrift for at lede så meget vand som muligt ud i havet. Om det er tilstrækkeligt, kan kun de nærmeste uger vise. Alternativt skal der investeres i et større og kraftigere pumpesystem. Et evt. nyt pumpesystem skal desuden indtænkes i det planlagte højvandsdige. Derfor har bestyrelsen også et møde med Syddjurs Kommune først i det nye år omkring hele oversvømmelsessituationen på Gåsehage og diget.

Til allersidst skal der lyde en opfordring på baggrund af de seneste ugers arbejde med drænsystemet: Arbejdet har været besværliggjort af brønde, der har været dækket til og skjult, og at beplantninger af træer og buske langs stikvejene har besværliggjort, at kloakservice firmaets biler har kunnet nå helt frem med deres udstyr: Brønde må ikke dækkes til, ligesom træer og buske skal beskæres, så der sikres fri passage.

 

Med venlig hilsen

Bestyrelsen for Grundejerforeningen Gåsehage